Melyek a csokoládé bizonyított, jótékony hatásai?
Az utóbbi évtizedekben számtalan nemzetközi vizsgálat bizonyította a csokoládé kiemelkedő egészségügyi hatásait!
Minek köszönhetőek a jótékony hatások?
A hatások a flavonoidok családjába tartozó flavanoloknak köszönhetőek:
Tartalmaz még:
Mik azok a flavonoidok?
A flavonoidok a növények fontos alkotóelemei már az általunk is megismertek vannak vagy ötezren és sok feladatuk között található, hogy a virágok színét adó pigmentek termelődésében játszanak szerepet, védik a növényt a kívülről jövő támadások (mikróbák, rovarok) ellen. De nem csupán a növényeket, hanem az állati és az emberi szervezetet is képesek védeni: erélyes antiallergiás-, gyulladáscsökkentő, daganatellenes hatásuk van, hatékony antioxidánsok.
Mit jelent az ORAC érték?
Az ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity = Oxigéngyök Abszorbciós /elnyelő/ Kapacitás) egy nemzetközileg elfogadott szabványrendszer az élelmiszerek és táplálék-kiegészítők antioxidáns kapacitásának mérésére. Az ORAC érték megmutatja az élelmiszerek antioxidáns tartalmát, hatékonyságát. Minél magasabb az ORAC érték, annál jobb antioxidánsról beszélünk. Vagyis, minél magasabb az ORAC érték, a szóban forgó élelmiszer, ital, gyümölcs, táplálék-kiegészítő, vitamin annál hatékonyabban képes lassítani az öregedési folyamatot, valamint gátolni a betegségek kialakulását.
Persze csak akkor, ha a megfelelő csokit választjuk. Hiszen magának a csokoládénak alapvetően rengeteg egészségjavító képessége van. Gondoljunk csak arra, hogy a vérnyomást serkenti, vagy az agyműködést javítja. Továbbá a vércukorszintre is jótékony a hatása és vitaminban, illetve ásványi anyagban gazdag.
Az étcsoki finom és egészséges
A kakaóban rejlik a titok
A csokoládé összes összetevője a kakaómassza, a kakaóvaj, a cukor, a tejpor és a vanília. Ezeknek az ötvözetéből készítik az étcsokit, a tejcsokit és a fehércsokit. Más-más arányban adnak hozzá az összképhez belőlük. Ezért van az, hogy némelyik fajta csoki nem olyan arányban - vagy egyáltalán nem - tartalmazza a kakaómasszát. Ez az összetevő az, ami a csoki pozitív tulajdonságait adja.