A csokoládé gyógyszer

A nyers kakaóbab a világ legnagyobb antioxidáns kapacitással, hatóanyaggal rendelkező növénye!

Az antioxidánsok egy csoportját képezik az étcsokoládéban található flavonoidok; melyek csökkentik a hajszálerek törékenységét és áteresztőképességét, kitágítják a szívkoszorú ereket, gátolják az érelmeszesedési folyamatokat, jótékony hatásúak a keringési rendszer működésére, valamint csökkentik bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának esélyeit.

A kakaó, és a belőle készült étcsokoládé többféle flavonoidot tartalmaz, az egyik fajtájának (katechin) nagy előnye, hogy jól felszívódik, megnyújtja a véralvadás idejét, csökkenti a vérlemezkék összetapadási hajlamát, ezáltal csökkenti a vérrögök képződését – így a szívrohamok és szélütések kialakulásának esélyét is -, elősegíti az erek ellazulását, így fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Az étcsokoládé flavonoidjainak hatására az erek belső felszínének sejtjei több értágító anyagot, nitrogén monoxidot termelnek és így a vérnyomás alacsonyabbá válik.

Diabétesz betegség esetében nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke és egyéb agyi érkatasztrófa kockázata, mivel a magasabb vércukor miatt károsodik, rugalmatlanná válik az érfal, és így nem képes oly mértékben tágulni, ahogy a szervezet igényelné, könnyebben kialakul a magasabb vérnyomás is. Egy átfogó vizsgálat eredményei szerint a flavonoidokban gazdag fekete csokoládé kifejezetten jót tesz e betegek ereinek.

A csokoládé még az agyi vérellátást is kifejezetten javítja, ezért javasolt agyi vérkeringési zavarok esetén.

Hatására csökken a szervezetben lévő sztresszhormon mennyisége, csökken a szorongás.

Várandósság alatti fogyasztása esetén csökken a terhességi toxémia kialakulása, hatására boldogabb, életképesebb újszülötteket látnak világot – állapították meg a helsinki egyetem kutatói.

Polifenol tartalma révén enyhülést hozhat a krónikus fáradtsággal küszködőknek.

Teobromin tartalmának köszönhetően, köhögés csillapítására kiválóan alkalmas. Felnőttnek 5-6 deka, gyereknek 2-3 deka fekete csokoládé megszünteti a megfázás okozta köhögési rohamokat.

Hatására a bőr finomabbá és rugalmasabbá válik, mert mind a bőrfelszín víztartalma, mind a véráramlása növekszik. Csökken a ráncosodás, az öregségi foltok és a cellulitisz kialakulásának veszélye. Nem véletlen, hogy manapság a kozmetikai készítményekben mind gyakoribb összetevő a csokoládé.

Ezek a hatások már az étcsokoládé fogyasztást követő két órán belül jelentkeznek, a flavonoidokban egyébként is szegényebb tej- és fehér csokoládé esetében azonban nem tapasztalható ilyesmi, ugyanis a tej meggátolja az antioxidánsok megfelelő hasznosulását szervezetünkben.

Sajnos, a nagyipari csokoládégyártás során a flavonoidok mennyisége is sokszor jelentősen csökken. Ez azért hátrányos, mert csak a flavonoidokban dús, fekete csokoládéra igaz, hogy:

  • Csökkenti a szívinfarktus veszélyét. Fenilsavat tartalmaz, ami hozzájárul az erek rugalmasságához.
  • Magas a foszfor, kálium és vas tartalma. A foszfor az idegrendszerre, a kálium a vérnyomás szabályozására, a vas a vérképzésre van jó hatással.
  • A csokiban lévő kakaóvaj csökkenti a koleszterin szintet.
  • Fokozza a boldogsághormon kiválasztását, felvidít, javítja a kedélyállapotot.
  • Védi az ereket és a szívet, jó az anyagcserének, bőrvédő és jót tesz a hangulatnak is.

E jó tulajdonságok ellenére sokan azért tartanak a csokoládétól, mert félnek az elhízástól. Pedig a csokoládé csak cukortartalmánál fogva kalóriadús csemege.

A megfelelő eljárással készített csokoládé szénhidrátmentes, így nem fenyeget az elhízás veszélye – sőt, fogyókúrázásra is alkalmas.
Cukorbetegek és tej-érzékenyek is fogyaszthatják – élvezve jótékony hatásait.